Veel mensen verlangen ernaar om even helemaal weg te gaan. Kamperen is dan een perfecte oplossing. In de natuur kan je even helemaal tot rust en tot jezelf komen.
In deze blog lees je alles over het wildkamperen in Europa.
Je zal merken dat de stress, je zorgen en de werkdruk helemaal weg vallen. Bovendien slaapt het in de natuur veel lekkerder dan in de stad. Er is frisse lucht, rustgevende stilte en wanneer je wakker wordt hoor je de vogeltjes fluiten.
Wanneer je gaat wildkamperen verblijf je midden in de prachtige natuur. Lekker terug naar de basics. Je kunt op de mooiste plekjes overnachten.
Wildkamperen geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Lekker gaan, staan en slapen waar jij dat wilt.
In veel landen is wildkamperen echter verboden. In andere landen zijn er aangepaste regels, zoals in Nederland en België. Maar er zijn ook landen in Europa waar je onder bepaalde voorwaarden wél mag wildkamperen.
In welke landen in Europa mag je wildkamperen?
Wildkamperen in Nederland en België
In Nederland is wildkamperen verboden. Dit betekent dat je niet zomaar ergens je tent mag opzetten en de nacht mag doorbrengen. Behalve natuurlijk op campings.
In Nederland en België zijn er wel plekken waar je wel vrij mag kamperen in de natuur, maar met bepaalde regels. In Nederland heet dit paalkamperen en in België mag je vrij kamperen in zogenaamde bivakzones.
Paalkamperen als bivakkeren zijn in principe hetzelfde. Dit zijn aangewezen terreinen in de vrije natuur waar je naartoe kunt lopen en enkele nachten in een tent mag kamperen. Er zijn geen voorzieningen. Je dient geen rommel achter te laten, mag geen overlast veroorzaken en er mogen maar maximaal 3 tenten staan. Een 4×4 camper met daktent is hier dus helaas niet toegestaan.
In Nederland zijn de natuurcampings een perfecte oplossing om te kamperen in de natuur met de 4×4 met daktent. Op deze campings ben je echt te gast in de natuur.
Wildkamperen in Europese landen
In een aantal landen in Europa is wildkamperen wel toegestaan. Er zijn in deze landen wel regels verbonden aan het wildkamperen. Ik raad je aan om op de hoogte te zijn van deze regels wanneer je in een land gaat wildkamperen.
Eigenlijk geldt altijd dat je de natuur, dieren en de mensen dient te respecteren. Ook moet je ervoor zorgdragen dat je geen sporen achterlaat en dus de rommel van jezelf en van anderen mee moet nemen.
Dit zijn de regels m.b.t. wildkamperen in de Europese landen waar het wildkamperen wel is toegestaan.
Wildkamperen in Engeland en Wales
In Engeland en Wales mag je wildkamperen zolang je toestemming hebt van de eigenaar van het stuk land. Er zijn echter uitzonderingen. Het is algemeen geaccepteerd om te wildkamperen boven de muren in heuvelachtige gebieden, dat wil zeggen: boven de afscheidingen in het landschap tussen weilanden en onontgonnen gebied.
Je mag met een kleine groep wildkamperen wanneer je niet te lang op dezelfde plek blijft, tenminste 100 meter van de weg overnacht en je uit het zicht bevindt van boerderijen en huizen.
Ga bijvoorbeeld naar het zuiden van Dartmoor of naar het beroemde Lake District. In het Lake District is de kust van het afgelegen Styhead Tarn meer een populaire plek om te wildkamperen. Of ga naar de Brecon Beacons, nabij de watervallen van Clun Gwyn en Ystradfellte.
Wildkamperen in Schotland
In Schotland is wildkamperen iets makkelijker dan in Engeland en Wales. Wildkamperen is dé manier om de prachtige hooglanden van Schotland te kunnen ontdekken.
In Schotland mag je kamperen waar je wilt, zolang je maar met respect omgaat met de natuur, dieren en andere bewoners.
Lees in deze blog alle ins en outs over het wildkamperen in Schotland.
Wildkamperen in Frankrijk
In Frankrijk is het wildkamperen een grijs gebied, maar wordt het over het algemeen geaccepteerd. Er zijn een aantal algemene regels waarvan wordt verwacht dat je ze opvolgt.
- Vraag om toestemming van de eigenaar van het land waar je kampeert.
- Wildkamperen is niet toegestaan in de buurt van toeristische trekpleisters.
- Je wordt gevraagd om voor 9 uur ‘s ochtends weer te vertrekken.
- Het is verboden om een vuurtje te stoken, zoals een kampvuur.
Je kunt bijvoorbeeld gaan wildkamperen in de Franse Ardennen in het noordoosten van Frankrijk. Of rondom de bergen en meren van de Morvan-streek in de Bourgogne. In het zuiden, met wat warmer en zonniger weer, lijkt er een laissez-faire houding te zijn t.o.v. wildkamperen rondom Saintes Maries-de la Mer in de Caramgue.
Wildkamperen in Noorwegen, Zweden en Finland
Scandinavië is een prachtige bestemming om met je 4×4 met daktent te ontdekken. De afstanden zijn groot, waardoor het heerlijk is dat je in principe overal mag wildkamperen.
Hier geldt het zogenaamde Allemansrecht. In deze blog vertellen we er meer over. Het Allemansrecht geeft je het recht om vrij te kamperen in de natuur. Er zijn echter enkele aandachtspuntjes bij het wildkamperen in Noorwegen, Zweden en Finland:
- Blijf minimaal 150 meter van de dichtstbijzijnde bebouwing
- Het is niet toegestaan om te wildkamperen op parkeerplaatsen, (private) landbouwterreinen of afgesloten (privé) terreinen.
- Je hebt een vergunning nodig wanneer je ergens langer dan 2 nachten verblijft.
Enkele prachtige plekken om te kamperen in Noorwegen zijn rondom de Fjorden, de bergen van Jotunheimen, de Lofoten eilanden of het eiland Langøyene in de Oslofjord.
In Zweden raden we je aan om de meren Vänern, Vättern, Storsjön, Hjälmaren en Mälaren te bezoeken en de nachten door te brengen aan de oever van deze meren.
In Finland is het Saimaa meer prachtig en de nationale parken Nuuksio en Repovesi.
Wildkamperen in Estland
In Estland wordt wildkamperen breed getolereerd. Er is wel toestemming nodig van de eigenaar van het land, wanneer van toepassing.
Het eiland Saaremaa in de Baltische Zee is een prachtige, bosrijk eiland waar je op kampeerplekken in het bos kunt kamperen of gewoon op het strand.
Of bezoek het Lahemaa nationale park in het noordoosten van Estland. Veel landeigenaren verwelkomen kampeerders graag, zo schijnt.
Wildkamperen in Zwitserland
In Zwitserland is wildkamperen in principe toegestaan, maar alleen boven de boomgrens. Dit zijn hoog gelegen gebieden en deze zijn vaak niet of slecht bereikbaar met een 4×4. Houdt hier dus rekening mee.
Waar in Europa is wildkamperen verboden?
In de rest van de landen in Europa is wildkamperen in principe verboden. Hier riskeer je dus een boete.
In de volgende landen is wildkamperen bij wet verboden:
- Duitsland
- Italië
- Luxemburg
- Oostenrijk
- Slovenië
- Nederland
- België
- Griekenland
- Bulgarije
- Kroatië
Wildkamperen is een fantastisch avontuur! Ga er dus op uit en geniet van de vrijheid en de natuur.