Ontdek Noorwegen met je 4×4 met daktent

Noorwegen is een prachtig land om vanuit Nederland met de camper te verkennen. Noorwegen heeft een fantastische natuur, indrukwekkende fjorden, rustige wegen en goede camper- en kampeervoorzieningen. Je ontdekt Noorwegen het beste met een 4×4 terreinwagen met daktent., want dit geeft je de ultieme vrijheid om de bekende en onbekende, de toeristische en verborgen parels van Noorwegen te bezoeken. Met een luxe campertruck kun je de asfaltwegen namelijk niet verlaten. En als je met de auto van hotel naar hotel rijdt, zal je nooit het slapen in de natuur kunnen ervaren.

 

Wildkamperen in Noorwegen

De vrijheid die een 4×4 met daktent je geeft, is nog groter doordat je in Noorwegen mag wildkamperen.

Met een 4×4 met daktent heb je je bed altijd bij de hand, namelijk op het dak. Daardoor heb je de vrijheid en de mogelijkheid om te gaan waar je wilt.  Volg de eindeloze wegen langs prachtig natuurschoon en ga eten en slapen waar jij wilt. Door midden in de natuur te zijn, ervaar en beleef je het echte Noorwegen.

Er zijn wel enkele regels verbonden aan dit Allemansrecht.  Dit recht geeft je de vrijheid om te kamperen in de vrije natuur, waar jij wilt.

  1. Het is toegestaan om overal te overnachten in een tent of in de openlucht wanneer er minimaal 150 meter afstand wordt behouden van het dichtstbijzijnde huis of hut.
  2. Er mag niet worden gekampeerd of overnacht op parkeerplaatsen, landbouwterreinen (akkers) of gesloten terreinen (behalve wanneer je toestemming krijgt van de eigenaar/bewoner).
  3. Wanneer je langer dan 2 nachten ergens verblijft, heb je een vergunning nodig, behalve wanneer je in een tent slaapt in de bergen of op een andere afgelegen locatie.

 

Camper huren in Amsterdam of Rotterdam

Je kunt gemakkelijk een camper huren in Nederland en naar Noorwegen rijden. Bij Rough Wheels kun je de 4×4 camper ophalen in Amsterdam of Rotterdam. Vervolgens rij je binnen enkele uren naar Kiel (Duitsland) of Hirtshals (Denemarken) voor de overtocht naar Noorwegen. 

Je kunt ook een overtocht per ferry vermijden door via Denemarken en Zweden naar Noorwegen te rijden over land, bruggen en door tunnels.

 

Ferry naar Noorwegen

Vanuit Hirtshals kun je met Fjord Line en Color Line verschillende overtochten maken naar Noorwegen: Naar Oslo, Langesund (richting Oslo en het oosten), Kristiansand (zuidkust), Stavanger en Bergen (beide westkust). Reserveer op tijd je plekje op de ferry en kies de bestemming die aansluit bij jouw rondreis.

Het is het ook mogelijk om met Color Line vanuit Kiel naar Oslo te varen met een ferry. Dit is iets minder ver rijden, maar verder varen.

 

Rondreis per camper door Noorwegen

Wanneer je vanuit Nederland met de 4×4 richting Noorwegen reist, begint je reis in het zuiden van Noorwegen. Je kunt ervoor kiezen om je reis in Noorwegen te beginnen in Oslo (eventueel vanaf de ferry in Langesund) en eerst het oosten van Noorwegen te ontdekken. 

Een andere route is om vanaf de ferry, via Stavanger naar het sfeervolle Bergen en de Hardangerfjorden te rijden. Je kunt de rondreis vervolgen langs de adembenemende kustlijn met de indrukwekkende fjorden, richting het noorden naar de Lofoten eilandengroep om uiteindelijk de Noordkaap te bereiken. Gedurende de rondreis kun je verschillende uitstapjes maken richting het binnenland van Noorwegen. Bijvoorbeeld het Setesdal in het zuiden van Noorwegen en de vele nationale parken.

 

Tip voor een reis per camper naar Noorwegen

De belangrijkste tip die ik je graag wil meegeven wanneer je een rondreis gaat maken per camper door Noorwegen, is: Neem de tijd! Geniet van de fjorden, prachtige natuur, bergen en pittoreske dorpjes.

Met de 4×4 kun je alle wegen begaan, ook in de nationale parken. Je kunt gaan lunchen op de mooiste plekjes van Noorwegen met het beste uitzicht, of even de weg verlaten voor een heerlijke wandeling langs onbekende plekjes waar normaal nooit iemand komt. De 4×4 geeft je door het Allemansrecht de mogelijkheid om te overnachten waar jij wilt.

Een 4×4 geeft je veel meer vrijheid dan een normale camper. Je kunt met gemak overal je bed uitklappen, waardoor je kunt slapen waar en wanneer jij wilt!

Op welke plek in Noorwegen wil jij graag slapen in een daktent?