Hoe plan je een offroad vakantie met een 4×4 camper

Wil jij eens een avontuurlijke vakantie? Wil jij tijdens je vakantie de vrijheid voelen en kunnen gaan waar jij heen wilt?

Dan is een rondreis met een 4×4 terreinwagen zeker wat voor jou. Maar hoe pak je dit aan?

 

Hoe plan je een rondreis met een 4×4 camper?

 

Offroad is niet echt off road

Het is ten eerste goed om je te realiseren dat je niet altijd zomaar door de wilde natuur mag rijden met je terreinwagen. Er zijn hier strenge regels aan verbonden. Wat je wel mag doen is van de gebaande paden gaan.  Je kan bijvoorbeeld zandweggetjes nemen of een karrespoor volgen totdat je het einde van de wereld denkt te hebben bereikt. Het mooie van een 4×4 is dat je de vrijheid hebt om daadwerkelijk de onverharde wegen te nemen en nieuwe plekken te ontdekken. Dit heet ook wel Green Laning. Bij Green Laning neem je de onverharde wegen die bedekt zijn met zand, gras of mos. Groene wegen dus. Deze wegen brengen je naar prachtige, ongerepte natuur en afgelegen plekken.

Het is vaak zelfs verboden om deze onverharde wegen te verlaten. Ook is het vrijwel altijd verboden om een afgesloten terrein te betreden met de 4×4 terreinwagen, omdat het een privéterrein. Of omdat het niet de bedoeling is dat je met een auto het terrein op rijdt, om de natuur en het milieu niet onnodig te beschadigen. Daarom is er een zogenaamde Groene Code wat betreft het offroad rijden met een terreinwagen. Je leest deze regels in deze blog over Green Laning en de Groene Code.

 

Heb ik speciale rijvaardigheden nodig voor offroad rijden?

Zoals hierboven is vertelt, betekent offroad rijden in Nederland en omliggende landen vooral het rijden over onverharde wegen. Deze wegen zijn vaak lastig begaanbaar voor een boodschappenautootje. Het mooie van een 4×4 is de handigheid waarmee je over dit soort wegen kunt rijden. Deze wegen leiden altijd naar afgelegen plekjes midden in de natuur. Het is dus vaak een prachtige route waarvoor een 4×4 terreinwagen het uitgelezen vervoersmiddel is. Toch is offroad rijden niet te vergelijken met filerijden. Je dient veel meer controle over het stuur te houden. Wij raden je dus aan om vooral rustig te rijden en goed op de omgeving en de weg te blijven letten. Houd er rekening mee dat de staat van het pad kan veranderen. Bijvoorbeeld door regen kan een zandweggetje opeens een modderstroom worden. Hierdoor kan een pad dus opeens  onbegaanbaar worden. Dan kun je het beste omkeren en een andere route kiezen.

 

Wat voor soort auto heb ik nodig voor een offroad vakantietrip?

Om de onverharde wegen te kunnen nemen en de afgelegen plekken te kunnen bereiken, heb je echt een 4×4 terreinwagen nodig. Het grote voordeel van een vierwielaandrijving is namelijk dat je op onverharde wegen, op modderwegen en op steile wegen een auto hebt met veel meer kracht. Kortom: je kunt alle ondergronden gemakkelijk aan met een 4×4. Een 4×4 camper heeft nog een voordeel: je hebt je bed altijd bij de hand, namelijk op het dak. Daardoor kun je overal kamperen waar je wilt en kost het nooit veel tijd om de nacht voor te bereiden. De daktent is namelijk binnen enkele seconden uitgeklapt. In sommige landen mag je zelfs wildkamperen.

Daarnaast is de 4×4 camper van Rough Wheels compleet uitgerust. Het heeft een daktent, matras, lakens, kussens, maar ook een complete keuken, kookgerei, stoelen, een tafel, enzovoort. Je hoeft als het ware alleen nog je tandenborstel en een schone onderbroek mee te nemen.

De terreinwagens van Rough Wheels zijn goed onderhouden, waardoor de kans klein is dat je met een mankement of pech langs de weg komt te staan. 

 

Wat moet je meenemen?

Je kunt je eigen persoonlijke spullen meenemen, zoals kleding en een toilettas. De 4×4 campers met daktent van Rough Wheels zijn namelijk compleet uitgerust. Alles wat je nodig hebt, zit erin en eraan. Je kunt kiezen voor verschillende survival pakketten, waarbij elke uitvoering net iets completer en luxer is. 

 

Hoe vind je goede routes en rondreizen?

Heb jij al een rondreis in gedachte die je heel graag wilt doen? Of heb je een bestemming die je ontzettend graag wilt ontdekken? Go for it!Wanneer je nog niet zoveel inspiratie hebt of geen tijd hebt om de reis voor te bereiden, kun je inspiratie opdoen op de blogpagina of door een route te kiezen van Rough Wheels. Denk er aan dat overtochten met de boot naar Scandinavië of Schotland/Engeland van tevoren dienen te worden gereserveerd. Anders zou het kunnen dat de overtocht die jij wilt nemen vol zit.

Via Google Maps, Google Earth en gps kun je onverharde wegen naar afgelegen plekken vinden.

Met de App View Ranger en Wikiloc kunt je kaarten downloaden waarop ook onverharde wegen staan weergegeven. Deze kun je vervolgens met de gps vinden, dus zonder internetverbinding. Op deze app staan ook offroad routes die andere gebruikers hebben geüpload. Deze app is dus een handige manier om offroad wegen, maar ook routes ter plaatse te kunnen vinden en raadplegen.

Het voordeel van een terreinwagen huren bij Rough Wheels is dat bijna alles al is geregeld. Dat scheelt jou de organisatie van de reis. Reserveer je auto en ga meteen op pad!