MIDDEN EN ZUID ITALIë

Bello ciao spiagge nere! Heb jij ook als droom om eens een nacht op het strand te slapen? Keihard denderen door wilde natuur, over offroad wegen en door onbegaanbare natuurgebieden, om vervolgens volledig tot rust te komen op een rustig, verlaten strand? Wakker te worden en de zon aan de horizon te zien opkomen? Met een normale auto kom je nergens, maar in een 4×4 Mercedes met daktent kun je veel stranden oprijden om letterlijk aan de kustlijn te overnachten. Dan moet je alleen nog een rustig strandje in Europa opzoeken.

Onze filmcrew heeft de route al voor je gereden, check hier de beelden:

Routeverhaal: Slapen op een zwart strand in Italië

Pieter en Jasmin hebben het gedaan. Toen ze ’s ochtends de daktent openritsten, zagen ze de zon opkomen aan de horizon. “Echt een super gave ervaring”. Met de 4×4 konden ze een zandweggetje en de duinen trotseren die hen naar een verlaten strand leidde met … zwart zand.

Ze hebben Midden-Italië ontdekt met een 4×4 camper, omdat je met een terreinwagen veel verder komt dan de toeristische trekpleisters van Italië. Lekker dus om Rome heen rijden en de landweggetjes pakken naar verlaten stranden en door avontuurlijke natuurparken.

Met de 4×4 met daktent van Rough Wheels reizen Pieter en Jasmin door Europa. Ze hadden als droom om op een verlaten strand te kunnen slapen. In Frankrijk en Catalonië was het lastig om een goed plekje op het strand te vinden, omdat de gehele kustlijn is volgebouwd met resorts en privéterreinen. En op de openbare stranden is het vaak niet mogelijk om met de 4×4 het strand op te rijden, doordat de toegang is geblokkeerd met onder andere “vervelende paaltjes”. In Italië hadden ze meer geluk om een mooi plekje te vinden op het strand waar ze ongezien konden wildkamperen.

Slapen met uitzicht op de Middellandse Zee

Na enkele prachtige dagen in de regio Toscane in Italië, zijn Pieter en Jasmin doorgereden richting het zuiden. Na een tijdje zoeken op de kaart, vonden ze een afgelegen strandje in de buurt van Grosseto. Na genoeg voorraad te hebben ingeslagen om het enkele dagen in de natuur vol te kunnen houden, zijn ze hoopvol richting het strandje gereden.

Het was inderdaad een prachtig strand. Er was er niemand, op enkele wandelaars na. Was dit de Italiaanse stranddroom waar ze zo naar uit keken? Helaas, het zand bleek veel te zacht om over te rijden; zelfs met een 4×4. Ze hebben dus maar de nacht doorgebracht achter de duinen, in plaats van op het strand. Een leuke ervaring, maar niet de stranddroom die ze hadden.

Het Zwarte Strand

De volgende dag ging het speuren op de kaart daarom weer verder. Ongeveer 100 km zuidelijker was er een interessant stukje strand. Op de satellietweergave leek het strand zwart. Dit wekte hun interesse. Kijken kan nooit kwaad, toch?

Onderweg zijn ze langs het mooie vestingstadje Tarquinia gereden, waar ze van een geweldige Italiaanse lunch hebben genoten: een pasta als voorgerecht met vlees als hoofd. Om je vingers bij af te likken. Het stadje is UNESCO-werelderfgoed, mede om de Etruskische tombes die er liggen en de uitgestrekte necropolissen (begraafplaatsen). Vanuit het stadje vonden ze een klein landweggetje wat hen naar het zwarte strand zou brengen. Met de 4×4 camper konden ze dit weggetje prima nemen.

Het was inmiddels tegen 6 uur ’s middags. De landarbeiders kwamen net terug van het veld, rijdend in oude Fiat Panda’s. “We zwaaiden vriendelijk naar ze”. En toen zagen ze het: het zwarte zandstrand met daarachter de azuurblauwe zee. Voorzichtig reden ze het strand op. De auto leek een beetje weg te zakken, maar kon het gelukkig aan. Daar stonden ze dan. Eindelijk. Klaar om een nacht op het strand door te brengen. En niet zomaar een strand: een zwart zandstrand.

NATIONAAL PARK VERSPREID OVER 3 PROVINCIES

De dag erna zijn Pieter en z’n vriend van de westkust naar de oostkust van Italië gereden. Via een mooie plek aan het Lago di Martignano en een adembenemend uitzichtpunt over de bergen tussen Frosinone en Sora, zij ze verder gereden richting de Adriatische Zee. Ze hebben een tussenstop gemaakt in Nationaal Park Abruzzo, Lazio e Molise, een park dat verspreidt ligt over 3 provincies. Via een uitdagende weg vol met haarspeldbochten reden ze een berg op, om daarna weer af te dalen met fantastische vergezichten. Aldaar hebben ze de nacht doorgebracht om een camping, want het was te laat om nog een kampeerplek in de wilde natuur op te zoeken.

De volgende dag zijn ze vanuit de camping een wandeltocht gaan maken door de bergen. Het park is al sinds 1922 beschermd. Er zijn beren en wolven die in andere delen van Europa niet meer voorkomen. Het park ligt redelijk hoog boven zeeniveau, waardoor het er kouder is dan in andere delen van Italië. Het is er opvallend rustig te midden van de natuur die al bijna een eeuw de ruimte krijgt.

Wil jij ook EEN ONVERGETELIJK REIS NAAR DE COTE D'AzUR EN TOSCANE?

Na de kou lokte de warmte van het strand weer. Ze zijn daarom doorgereden via het Gargano Nationaal Park, wat bekend staat om zijn enorme spierwitte kliffen die vanuit grote hoogte de zee in duiken. Vanuit de stad Bari, aan de Adriatische, hebben ze vervolgens de ferry gepakt richting … Albanië. Een reis om nooit meer te vergeten. Ben jij klaar voor het avontuur?

De 4×4 campers van Rough Wheels zijn zeer compleet uitgerust. Je slaapt comfortabel op een echt matras in de daktent op het dak van de auto. Alles wat je tijdens het kamperen nodig kunt hebben, zit in de camper. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken. Dat voelt goed en vertrouwelijk. Jij hoeft alleen maar de genieten van de reis en het avontuur dat de weg je brengt.